Ikke kun på selve nytårsaftensdag- og nat, men ofte mange dage forinden, afhængigt af jeres geografiske placering, affyres der fyrværkeri til gene for mange dyr. Lysglimt og høje brag giver anledning til nervøsitet og decideret angst. Læs her, hvordan du bedst muligt hjælper din hund igennem årets sidste dag.
Luft din hund om dagen
Fyrværkeri affyres typisk hele dagen, men til aften er det værst. Tag en tur i skoven eller til stranden, hvor I kan slippe for fyrværkeriet, og gå en lang og rolig tur til middag eller eftermiddag, og lad så din hund få lov at blive inde i ro og mag til aften.
Hav din hund i snor
Hvert år modtager dyrehospitaler rundt om i Danmark hunde, der har været for tæt på fyrværkeri. Typisk for at beskytte deres ejer imod noget tilsyneladende farligt. Sørg for, at det er dig, der passer på din hund og ikke omvendt. Lad hunden blive i snor i dagene mellem jul og nytår, hvor chancen for fyrværkeri er størst, og hold god afstand, hvis muligt.
Tag væk
Har du mulighed for det, er det en god idé at tage din hund med væk nytårsaften – især hvis du bor i et område, hvor der affyres meget fyrværkeri. Måske kan nytårsmiddagen holdes i et sommerhus eller hos familie eller venner på landet?
Afled ved nervøsitet
Skæld ikke din hund ud, hvis den piver af utryghed, men ynk den heller ikke, da det kun forstærker dens følelser. Prøv i stedet at aflede; inviter den med i sofaen under tæppet, hav nyt legetøj eller et tyggeben parat. Med noget andet at tænke på er fyrværkeriet måske slet ikke så slemt.
Luk af for lys og lyd
Det er nærmest umuligt at lukke al lys og lyd ude fra fyrværkeriet, og det har du måske heller ikke lyst til. Men dér, hvor hundens kurv er, eller hvor den primært opholder sig, kan du med fordel trække gardinerne for og tænde for noget musik, der kan skærme lidt for de høje brag ude fra.
Tal med din dyrlæge
Hvis du på forhånd ved, at din hund reagerer med angst ved fyrværkeri nytårsaften i så slem grad, at den piver uafbrudt, tisser af skræk eller gemmer sig og nægter at komme frem, bør du konsultere din dyrlæge, da din hund højst sandsynligt vil have godt af noget beroligende medicin til at komme igennem aftenen.
Lad aldrig din hund være alene til nytår
Selvom din hund er vant til at være alene hjemme, bør du ikke lade den være alene til nytår. Selvom hunden ikke reagerer, når du er hjemme, kan den sagtens blive bange, hvis den bliver overladt til sig selv. De fleste hunde reagerer i et eller andet omfang og vil have brug for at blive passet på. Det kan være traumatiserende for hunde at blive efterladt alene med deres angst. Hold nytårsmiddagen hos dig, tag din hund med eller få den passet et trygt sted.
Få din hund passet
Er din hund bange, vil den have bedst af at være sammen med dig. Men måske du helt kan undgå, at den bliver bange ved at få den passet. Har du ikke selv mulighed for eller lyst til at tage væk til nytår, bør du overveje, om et familiemedlem på landet kan passe din hund. Nogle hundepensioner tilbyder også nytårspasning i rolige omgivelser. Sørg dog for, at din hund har været på pasningsstedet før, så den ikke både skal forholde sig til nye omgivelser, nye mennesker og fyrværkeri på samme tid.
Forebyg nytårsangst hos hunde
Det er en helt naturlig reaktion, at din hund reagerer på fyrværkeri. Der er tale om lys- og lydoplevelser i en sådan skala, at det er fysisk ubehageligt for hunden. Dens naturlige adfærd vil være at kæmpe eller at flygte, og oplevelsen vil i langt de fleste tilfælde være flugt, da lyd og lys i den skala forbindes med fare. Det bedste vil naturligvis være ikke at udsætte din hund for nytår, men det er sjældent muligt, og derfor handler det om tilvænning.
Allerede i hvalpealderen bør hunde vænnes til lyd- og lysoplevelser udover det sædvanlige, så de får mulighed for at blive trygge ved det, inden de oplever deres første nytår. Derudover skal de hjælpes igennem aftenen ved afledning og kærlighed.
Lov om brug af fyrværkeri
Førhen blev der affyret fyrværkeri hele december og et godt stykke ind i januar, men en ny lov trådte i kraft i 2014, og det er nu kun tilladt at affyre fyrværkeri i perioden 27. december til 1. januar. For dyrs vedkommende er det en ganske fornuftig lov, da det indskrænker brugen af fyrværkeri og dermed dyrenes angst for de overvældende lys- og lydoplevelser. Har du naboer, der ikke overholder lovgivningen, kan du kontakte politiet som ved enhver anden lovovertrædelse.