Videnskabeligt navn: Furcifer paradalis

Dansk navn: Panterkamæleon

Levealder: Hanner 3-6 år og hunner 2-3 år

Udbredelse: Nordlige Madagasker og nærliggende øer.

Lovgivning:

Giftighed: Ikke giftig


Udseende
Denne kamæleon er kendt for sine flotte farver. Hanner kan nå op på en total længde på 50 cm og hunnerne 35 cm. Hannerne har en lille flad næse. Hunnerne er generelt mere brune og orange. Både hanner og hunner har tværgående mørkere striber på hale og krop. En fælles ting for de forskellige underarter er en hvid stribe der løber langs med kroppen. Der er forskellige farvevarianter som har fået navn efter hvor de kommer fra, så det er ikke menneske skabte farver.

Biologi
De lever hver for sig og er ofte meget aggressive i naturen. Om natten sover de sammenkrøllet på en tynd gren, og om morgenen vil de prøve at finde et sted at sole sig. Når dens krop er varmet op vil den begynde at jage.

Hold i terrarium
Kamæleonen stiller specielle krav som er svære at overholde og de er meget følsomme. De skal holdes separat. Et terrarie til et enkelt individ vil være passende med en størrelse på L: 60, D:80 og H: 80 cm. Temperaturen skal ligge på 24-25 grader. De skal dog have et lille varmested hvor temperaturen kommer op på de 28-30 grader. Et bundlag af muldjord og spagnum blandet sammen vil være godt og også holde på fugtigheden. Terrariet skal være meget beplantet og have grene der passer til kamæleonens fødder.

Luftfugtigheden skal være høj og det holdes bedst med et vandingsanlæg, om dagen skal det ligge på 60% og om natten på de 60%. For at opfylde de rigtige behov kræver det længere tids duchning 2-3 gange dagligt.

Belysning er meget vigtigt, som varme anbefales en spot pære. De skal have høj UVB det kræver 2 UVB rør. Dagslængden bør være 14 timer om sommeren og 10 timer om vinteren.

Foder
De spiser alle insekter der ikke er bredere end deres mund, de er vilde med fluer men deres kost skal varieres. Alle foderdyr skal rystes i vitaminpulver.

Sygdomstegn
En rask kamæleon vil sidde med åbne øjne og iagttage hvad der sker omkring dem, hvis de sidder med lukkede eller indsunkne øjne kan det være stress eller dehydrering. En mørk farve kan betyde stress eller for lav temperatur. Dyrene skal have et fast greb når de klatre.

Andet
Panterkamæleonen bruger dagen på at regulere deres temperatur, jage og forsvare territoriet.

Opdrættede dyr er at foretrække, da dyr fra dyrehandleren er sarte og ofte gravide.

Opdræt
Drægtige hunner graver deres æg minimum 20 cm ned. Hunnen lægger 30-40 æg. Kønnene holdes separat, enkelte individer kan gå sammen, men det er bedst at holde dem alene. Hannen kan præsenteres for hunnen, opdrættere er gået væk fra denne metode, og lader i stedet et par unger vokse op sammen. Efter ca. 5-6 mdr, når kønsmodningen indtræder, hvis man vil have parret til at yngle, kan man give dem nattetemperaturer på 16-18° C.

Udrugning af æg
Efter cirka 20-30 dage lægges et kuld æg på mellem 25-85 æg. Brug en plastik æske på over 20 cm dyb fyldt med sand. Æggene lægges i fugtig vermeculite og udruges ved 26-30 grader om dagen og 21-24 grader om natten i 140-220 dage.

Pasning af unger
Babyer af kamæleoner har en meget voldsom appetit. De når fuld størrelse på ca. 10-12 mdr. hvis de passes korrekt. De skal gå under samme forhold som forældrene, men der skal gøres rent meget oftere, da de æder meget. De fodres med bananfluer, og fårekyllinger i myrestørrelse. Der går ikke længe før de spiser stuefluer og senere spyfluer samt fårekyllinger og små græshopper. Babyerne skal have store tilskud af kalk, da de ellers vil dø af mangelsygdomme i løbet af meget kort tid.

Med venlig hilsen
Foderboxen.dk