Videnskabeligt navn: Rippeleon brevicaudatus

Dansk navn: Bladkamæleon

Levealder: 2-6 år

Udbredelse: Tanzania, østlige Usambara og Ulugura bjergene i en højde fra 300-900 m.

Lovgivning:

Giftighed: Ikke giftig

Udseende
Hannerne bliver op til 8 cm i total længde og hunnerne 7 cm. Hunnerne vil nok virke større end hannerne da de er kraftigere. De er brunlige med grågrønne nyancer og mørkere striber. Nogle vil endda få meget gult på sig. Hannerne kan kendes fra hunnerne ved at de har en tykkere halerod og er større end hunnerne.

Biologi
Det er en regnskovs art, som lever på jorden i regnskovs bunden, og et par meter op i træerne.

Hold i terrarium
Den trives nemt hvis de basale behov bliver dækket. Bladkamæleoner lever alene, men hvis tearraiet er stort nok kan man holde dem flere sammen. Hanner skal dog aldrig holdes sammen.  Til en han og to hunner er et terrarie på L: 80, D: 80 og H: 60 cm passende. Temperaturen i terrariet skal ligge på 22-25 grader, og skal have en kold og varm ende. Om natten kan man slukke for alt lys og varme så temperaturen falder til stuetemperatur. Luftfugtigheden bør ligge på omkring de 70-100%. Bundlaget skal bestå af muldjord og spagnum blandet sammen, og bør dækkes af visne blade. Der skal være rigeligt med klatregrene da de meget gerne vil klatre, og mange planter som kan opsamle fugten. Det anbefales at dusche to gange dagligt.

Terrariet skal være oplyst med et mildt UV rør og et lysstofrør. Større terrarier kan opvarmes med varmelampe men ikke varme måtte, det en god ide at have net i toppen så man får en god udluftning.

Foder
Bladkamæleoner spiser alle slags insekter, de må bare ikke være større end bredden på deres mund. Fodres der med fluer som hovedfoder skal fluerne fodres men en sund foderblanding. Alle foderdyr skal rystes i vitaminpulver.

Sygdomstegn
En rask kamæleon vil sidde med åbne øjne og iagtage hvad der sker omkring dem, hvis de sidder med lukkede eller indsunkede øjne kan det være stress eller dehydrering. En mørk farve kan betyde stress eller for lav temperatur. Dyrene skal have et fast greb når de klatrer.

Andet
Bladkamæleonen bruger dagen på at regulere deres temperaur, jage og forsvare territoriet.

Opdrættede dyr er at foretrække, da dyr fra dyrehandleren er sarte og ofte gravide.

Opdræt
Hunnen er drægtig cirka 30 dage og ligger 2-6 æg som er gravet ned.

Udrugning af æg
Æggene skal udruges i 40-60 dage ved 18-25 grader.

Pasning af unger
Ungerne bør opfodres i et separat lille terrarium. Foderet skal her være småt, f.eks. springhaler, bananfluer og bladlus. De drikker vand i dråbeform. Det kan enten gives fra en pipette eller ved over douschning med en blomsterforstøver. Dog bør man undgå at douche på selve kamæleonungerne.

Med venlig hilsen
Foderboxen.dk