Mange hunde elsker sne, og de fleste hunderacer kan sagtens komme ud til trods for vind og vejr i en rimelig udstrækning. Efteråret og vinteren kan derfor være en hyggelig tid, hvor der leges i nedfaldne blade og sne. Men det kan blive for koldt til at gå tur, og derudover skal du være varsom med din hunds poter, når der bliver saltet.

Din hund skal blive inde i meget koldt vejr

Som udgangspunkt kan du have din hund med på tur som normalt langt de fleste dage. Men på de rigtig kolde dage, skal du springe turen over, da det kan være potentielt dødeligt for din hund at komme ud i slemt frostvejr. Hvor koldt, det skal være, før din hund skal blive indendørs, afhænger af størrelse og race.

De store hunderacer med underuld kan klare væsentligt lavere temperaturer end de små hunderacer uden underuld.

– Små hunde skal blive inde, hvis det er koldere end -5 grader
– Mellemstore og store hunde skal blive inde, hvis det er koldere end -10 grader
– Er det vådt i vejret, skal der tillægges to minusgrader til den aktuelle temperatur.

Du skal gå efter temperaturen, hvor der er taget hensyn til wind chill factor (hvor koldt det føles, vinden taget i betragtning). Er du i tvivl, om det er for koldt, er det bedre at lade din hund besørge i haven end at tage chancen.

Beskyt trædepoterne imod salt

Efteråret er over os, og det varer ikke længe, inden regn og rusk bliver erstattet af sne og frost. Du tænker måske ikke over det, men når det er sjappet og glat udenfor, bliver der saltet i rigelige mængder for at undgå, at vi glider og falder. Desværre er salt ikke hensigtsmæssigt i forhold til trædepoter. Salten kan faktisk forårsage revner og sår, som er meget smertefulde for hunden.

Derfor bør du, når der er risiko for, at der har været saltet, smøre din hunds poter med potevoks eller potesalve, der beskytter imod salt, og som har den samme skridsikre effekt. Det tager ikke mange sekunder at smøre din hunds poter ind, og du sparer din hund for at få smertefulde revner i trædepoterne.

Beskyt trædepoterne imod klumpende sne

Det er ikke kun salt, der kan være ubehageligt for din hund. Det kan klumper af sne, der sætter sig mellem trædepoterne også. Når de kolde dage nærmer sig, kan du med fordel klippe hårene under din hunds poter. Klip endelig ikke mellem trædepoterne; kun det hår, der stikker ud. Efter gåturen bør du skylle din hunds poter med lunkent vand og smøre endnu et lag potevoks på. Så har du gjort alt, hvad du kan, for at vintergåturene fortsat er behagelige for din hund.

Skulle din hund alligevel begynde at halte eller lægge sig og bide i sin pote under en gåtur, bør du med det samme se efter, om der skulle sidde klumpende sne. Hiv endelig ikke i det, da det kan være meget smertefuldt, hvis det sidder fast i hårene. Det bedste er at have en dunk med lunkent vand med, som du kan hælde over poten, så sneen smelter.

Undgå forkølelse

Præcis som med mennesker, er din hund ekstra udsat for forkølelsesvirus og andre smitsomme sygdomme i den kolde tid. Det er derfor vigtigt at sørge for, at din hund ikke fryser. Små hunderacer kan med fordel få en jakke på, når de skal ud at gå i koldt vejr. Hunderacer som chihuahua og andre små racer uden  underuld anbefales at få tøj på, når de skal luftes, hvis temperaturen er under 5 grader.

Er din hund våd efter en gåtur, fordi det har sneet eller regnet, eller fordi den har rullet sig, bør du altid tørre den godt med et håndklæde og tilbyde den en plads, hvor det er lunt, f.eks. foran brændeovnen eller i den varme stue. Lad ikke din hund ligge og fryse i et uopvarmet bryggers.

Husk reflekser eller lygte

Vinter er ikke kun lig med kulde, men også med mørke. De fleste mennesker er nødt til at lufte hund inden og efter arbejde, og i vintermånederne vil det typisk være mørkt på disse tidspunkter. Sørg for, at både du og din hund bliver set, når I går tur. Giv din hund et hundehalsbånd eller en hundesele der er nem at se, eller sæt en lille lygte fast i halsbåndet. Brug også gerne en refleksline. Refleksveste kan med fordel bruges både til dig og din hund, hvis I eksempelvis går tur på landet, hvor der ikke er gadelygter.


Undgå frostvæske

Er du bilejer, kender du sandsynligvis til frostvæske, som er den hurtige og nemme løsning til frost på bilruderne. Det sprayes på, og isen opløses, så du er fri for at stå at fryse med en isskraber i hånden.

Desværre smager frostvæske sødt, og det tiltrækker derfor hunde. Væsken er farlig at indtage for hunde og kan potentielt forårsage dødsfald. Undgå helst at bruge frostvæske, hvor din hund efterfølgende vil opholde sig. Sørg også for at holde din hund fra indkørsler og garager, hvor andre kan have brugt væsken.

Med venlig hilsen
Jacob N. Masters | Vetboxen.dk