Der er mange udfordringer forbundet med at få en hvalp, der skal opdrages. Den skal lære at blive renlig, den skal lære ikke at bide i alt muligt, den skal lære at gå i snor – og den skal lære at være alene hjemme. Især det sidste kan være forbundet med megen frustration i familien, hvis hunden enten gør, piver eller ødelægger ting, mens du er på arbejde.

Hvorfor kan min hund ikke være alene?

Helt grundlæggende er det naturligt for din hund at reagere på at blive efterladt. Hunde er flokdyr, og de er derfor fra naturens side ”programmeret” til at søge deres flok. Det betyder, at din hund bliver ulykkelig over at blive efterladt, og at den derfor reagerer ved at gø eller pive. Den kalder på sin flok; på dig og resten af familien.

En anden årsag, der typisk ses hos teenagehunde, der tidligere godt har kunnet være alene, er, at de ødelægger ting; splitter sofapuderne ad, bider i sko eller paneler. At hunden ødelægger ting, når den er alene, skyldes typisk, at den keder sig.

Separationsangst eller kedsomhed?

Når du skal lære din hund at være alene hjemme – uden at gø eller ødelægge noget – skal du først bestemme årsagen til adfærden. Er din hund utryg, eller keder den sig bare? Skyldes reaktionerne kedsomhed, afhjælpes det som regel væsentligt nemmere; du skal blot finde på det noget, din hund kan lave, når den er alene. Der er flere løsninger:

  • Lad din hund få et kødben, når du forlader huset
  • Lad din hund få noget godt hundelegetøj, når du forlader huset
  • Køb en ven til din hund, så de kan lege og underholde hinanden

Din hund er bange for at være alene

Skyldes årsagen, at din hund er bange for at være alene; uanset om den er voksen og har prøvet det før, eller om der er tale om en hvalp, der skal alene-hjemme-trænes for første gang, skal du gå anderledes til værks, når der er tale om angst. Du skal hjælpe din hund til at overvinde den naturlige frygt og overbevise den om, at det er okay at være alene hjemme. Det kræver tålmodighed og træning. Hvalpe lærer hurtigere end voksne hunde, så begynd med træningen så tidligt som muligt, gerne allerede ved 8-9 ugers alderen.

Sådan træner du din hund i at være alene

Inden du begynder den reelle træning, skal du sørge for, at omgivelserne er i orden. Minimer skader ved at lukke af til værelser eller flytte ting, så du undgår at blive irriteret på din hund. Forvent, at alt nyt tager tid, og at din hund kan komme til at ødelægge ting i starten. Derfor er det en god idé at begrænse mulighederne for skader. Skab en tryg ramme for din hund med en god og hyggelig hundekurv, måske en bamse og lidt legetøj. Hav gerne noget aktivering klar, som hunden kun får, når den skal være alene. For eksempel en bold med hundegodbidder. Det viser dels hunden, at nu skal den være alene, og så har den noget at foretage sig i mellemtiden.

Samme ritual hver gang du går

Når hunden første gang skal være alene hjemme, går du ganske kort. Sørg for først at træde ind ad døren, når hunden har ophold i sin gøen, så du belønner den ønskede adfærd. Stille og roligt forlænger du tiden, du er væk. Husk at start dit ”nu skal du være alene”-ritual forfra, hver gang du går, så hunden bliver anvist til sin kurv, får sin bold, bliver kløet bag øret, osv., inden du går. Ritualet skal være det samme hver gang. Og så er det ellers at væbne sig med tålmodighed og træne, træne og træne.