Beskyt udendørs katte fra forfrysninger, nedkøling, urinvejsinfektioner, sult og tørst denne vinter, ved at lave husly til kattene indeholdende mad og vand.

Som vejret bliver koldere og koldere, begynder vi at bekymre os mere for kattene I vores nabolag. De kan være kæledyr som ejerne selv tillader må være ude, det kan være omstrejfende katte (normalt er de bange for mennesker) eller det kan være katte der er stukket af (enten har de selv forladt et hjem eller også er de blevet forladt).

Ejer du en kat som du tillader kommer ud, skal du være opmærksom på at selvom de har underuld, så stammer kattene oprindeligt fra middelhavsområdet og Afrika, disse lande når ikke same kulde som her nordpå. Ligeså snart vi når under -8 grader, kan det være svært for katten at holde på varmen.

Uanset hvor ressourcestærke disse omstrejfende udendørs katte er, så har de brug for hjælp til at overleve vinteren. Hvis du har tid og lyst til at hjælpe , vil missekattene takke dig!
Følg disse tips til at hjælpe dine lokale udendørs katte i de kolde måneder .

Giv udendørs katte ly for kulden Ja , deres fortykkede vinterpels hjælper vildtlevende og herreløse katte mod vinterens kulde , men de har stadig brug varme, tørre , velisolerede og passende størrelse skjulesteder. Det er billigst at bygge dit eget , og der er mange ideer og instruktioner at finde på nettet, der kan hjælpe dig i gang . Det kan være et sjovt weekend projekt med ungerne! Spørg dine venner, naboer og kolleger til at deltage i . Spørg evt venner, naboer og kolleger om brugte hundehuse , som kan laves om til et fantastisk mindre skjulested/varmestue. Du kan endda bruge en lille trækasse eller en flamingokasse. Husly er det vigtigste for kattene, da de her kan blive tørre og varme igen, indefra og ud. Det er vigtigt at lave et ly der har den rette størrelse, hvis det er for stort, vil det være vanskeligt for kattene kropsvarme til at holde rummet varmt.

Halm, gamle puder eller brug et gammelt pudebetræk og fyld det med halmen eller strimlede aviser, disse er rigtig gode som kattene kan tørre sig i og holde varmen med. Det er dog vigtigt at holde det rent: Udskift halm og aviser, hvis det er blevet fugtigt eller snavset, og vask og genfyld puden efter behov. Brug ikke tæpper, håndklæder eller foldet avis; de absorberer kropsvarme og køler kattene ned når de ligger på dem. Hø er heller ikke godt, da det kan irritere næser og forårsage allergiske reaktioner. Giv evt de udendørs katte mad og vand , for det er en myte at de bare går væk, katte sulter næsten hellere end at gå væk fra deres territorium. Logikken bag forbud mod fodring af vildtlevende katte er, at hvis der ikke er mad til rådighed , vil kattene gå væk. Det sker dog sjældent . Først og fremmest fordi, katte er territoriale dyr, der kan overleve i ugevis uden mad og vil ikke let eller hurtigt opgive deres territorium. Efterhånden som de vokser mere sultne og mere desperate , har de tendens til at vove tættere på menneskers hjem og virksomheder i deres søgen efter føde. Trods bestræbelserne på at sulte dem ud, vil kattene også fortsætte med at gengive , hvilket resulterer i dødsfald blandt mange killinger. For det andet, er næsten umuligt at håndhæve fodring forbud. En person, der er fast besluttet på at fodre kattene vil normalt lykkes uden at blive opdaget . Gentagen erfaring har vist, at mennesker, der bekymrer sig om kattene vil gå meget langt , risikere deres hjem , job og endda deres frihed til at fodre sultende dyr. Derudover kan der være mere end én der fodrer og andre kilder til fødevarer , herunder skraldespande og foder fra andre udendørs dyr .

Hvis du kan gøre det uden at gå på kompromis med privatlivets fred og sikkerhed af husly, placer mad og vand i nærheden af ​​det husly du har lavet så kattene ikke bliver nødt til at rejse langt .

For at undgå at mad og vand fryser benytter du en tyk plastik vand beholder, der er dyb og bred, da denne er bedre isoleret end en tynd plast, stål eller keramik beholder. En solopvarmet vandskål kan forhindre eller forsinke vand og dåsemad fra at fryse . Hvis huslyet/skjulestedet er velisoleret , kan du sætte skåle med tør eller fugtig mad inde i dem , langt fra døren . Selv hvis de fugtige fødevarer fryser, vil kattenes kropsvarme optø det, når de varmer sig i deres husly. Læg ikke vand skåle inde i læ . Vand spildes , og et vådt husly vil føles mere som et køleskab end en varm oase.

husle_katte_forslag3_foderboxen husly_katte_forslag3_foderboxen husly_kat_forslag2_foderboxen husly_katte_forslag7_foderboxen husly_katte_forslag6_foderboxen husly_katte_forslag5_foderboxen husly_katte_forslag4_foderboxen

Her er en liste over gode råd for at undgå eventuelle sygdomme mm.
–       det en god idé at passe på med at lukke katten ud når det er blæsende, vådt og snevejr
–       tjek poter, snude og halespids for forfrysninger
–       tjek kattelemmen, smør og rengør den jævnligt
–       lav husly til den udendørs, for en sikkerheds skyld om ikke andet kan det være du redder en anden missekat i nød
–       du kan evt vælge at fodre med foder med ekstra kalorier, enten noget killingefoder eller noget ”outdoor” foder.

Håber du kan bruge informationerne, har du flere spørgsmål til hvordan lige præcis din kat klarer sig om vinteren, kan du også høre din dyrlæge.

Skrevet af:
Katja N-Masters
Ejer af Dyrehandler
Foderboxen Aps i Skovlunde center syd
Uddannet Certificeret Dyrehandler

Kilde: idenyt.dk og humanesociety.org