Flytter der snart et nyt familiemedlem ind, er der rigeligt med overvejelser omkring indkøb at gøre sig.
Se her, hvornår du bør vælge henholdsvis sele og halsbånd til din firbenede ven.
Oversigt over halsbånd og seler
Førhen var det mest normalt at udstyre sin hund med et halsbånd, hvorpå der kunne påføres en line i forbindelse med gåture. I dag bruges der både seler og halsbånd, som der findes et hav af forskellige, som du kan vælge imellem.
Det kan gøre det en smule forvirrende; for hvad er bedst for netop din hund? Du får her en gennemgang af de forskellige typer og en opfordring til, hvad du bør vælge – og hvad du bør undgå.
Typer af halsbånd
Overordnet set findes der fem forskellige typer af halsbånd:
– Faste halsbånd
– Kvælerhalsbånd
– Semi-kvælerhalsbånd
– Stødhalsbånd (ulovligt i Damark)
– Pighalsbånd (ikke alle er lovlige i Danmark)
Faste halsbånd: De faste halsbånd er de mest normale i Danmark. De lukkes som en bælterem og fås i forskellige størrelser, materialer og tykkelser, som der kan vælges imellem afhængigt af hunderace og alder. Jo større hunden er, jo bredere skal halsbåndet være.
Halsbåndet strammer ikke ved træk i linen, og der kan typisk påføres et obligatorisk hundetegn.
Kvælerhalsbånd: Store hunderacer, der har tendens til at trække i snoren, bliver ofte påført et kvælerhalsbånd, der strammer til om halsen som et kvælertag, hvis hunden trækker.
Et kvælerhalsbånd kan påføre skader på nakke og lukke for blodtilførslen, hvorfor de typisk ikke anbefales af hundekendere. De er dog lovlige i Danmark.
Men vælger man et kvælerhalsbånd med store led, så kan man benytte det som fast halsbånd. Dette kan gøres ved, at sætte karabinhagen igennem den store yderste ring, trække den tilbage til den størrelse man ønsker, og så sætte karabinhagen gennem selve halsbåndet. Nogle hundeejere foretrækker denne løsning ved for eksempel hundetræning, da halsbåndet på denne måde ikke kan gi´ sig, har en tyngde og rasler såfremt man benytter “nykke træning”
Semi-kvælerhalsbånd: En hund, der trækker meget, vil have et mindre effekt af et semi-kvælerhalsbånd end et ordinært kvælerhalsbånd, hunden vil stadig hæmmes ved træk, men ikke har samme risiko for at påføre sig skader, da halsbåndet strammer til, men kun i et vist omfang.
Stødhalsbånd: Stødhalsbånd giver stød efter behov via f.eks fjernbetjening. Halsbåndet er ikke lovligt i Danmark.
Pighalsbånd: Pighalsbånd er lovlige i Danmark, så længe piggene er under 8 mm. Typisk er pighalsbånd tunge, og det bør tages i betragtning, at det kan hæmme hunden og påføre nakke- og rygskader, såfremt halsbåndet er for tungt. Denne type halsbånd anbefaler vi ikke.
Typer af seler
Ligesom med halsbåndene, findes der et stort udvalg af seler til hunde. Overordnet set kan de mange typer af seler inddeles i fire kategorier:
– H-seler
– Y-seler
– Gå-pænt-seler
– Træk-seler
H-seler: Som navnet antyder, er der her tale om en sele i H-form, der fastspændes foran og bagved forbenene. Trækkes der i snoren, fordeles belastningen jævnt over bryst og forben. Denne type sele er med mindst mulig belastning for hundens led, og den anbefales derfor altid til hvalpe.
Y-seler: Som navnet antyder, er der her tale om en sele i Y-form, som er en forenklet version af H-selen.
Her vil belastningen ved træk primært være på brystet. Selen er nemmere at give på og anbefales typisk til voksne hunde, der har lært at gå forholdsvist pænt.
”Gå-pænt-seler”: Her er der tale om en sele med formål at lære hunden at gå pænt – det gøres ved at blive bremset i sin fremdrift. Denne sele anbefales kun i midlertidig brug som hjælpemiddel i træningen “gå pænt”
Træk-seler: Denne type sele er til arbejdshunde, der skal trække en vogn eller slæde, f.eks. slædehunde.
Selen er ikke velegnet til dagligdagsbrug, men er den bedste type sele til hunde, der bruges til træk.
Snude-seler: der findes 2 typer. Den ene type sele sættes på hundens snude, således kan du styre din hund som man styrer en hest, det vil sige man drejer hundens hoved, istedet for at trække den tilbage = hunden kan ikke trække. Den anden type bremser hunden ved at trække hundens snude ned mod brystkassen.
Hvad skal du vælge?
I Danmark er det lovpligtigt, at hunde skal bære et hundetegn (med besidderens navn & adresse), og derfor kan det være en god idé, at hunden får et fast halsbånd med hundetegn, som den kan have på altid.
På tur anbefales det at skifte til en sele – ligeledes med hundetegn – så nakke og hals belastes mindst muligt.
En H-sele til hvalpe og hunde, der endnu ikke har lært at gå pænt, og evt. en Y-sele til hunde, der allerede har lært at gå pænt i snor.
Går hunden rigtig flot i snor uden at trække, og stikker hunden ikke af, kan du sagtens undvære selen og bruge en line, som påføres halsbåndet direkte.
Når der vælges både halsbånd og sele, skal der tages udgangspunkt i hunden. Kig på race, alder, størrelse og robusthed. Undgå både for tykke og tynde halsbånd. De tykke halsbånd er tunge og kan belaste især små hundes nakker unødigt, mens de særligt tynde halsbånd kan sætte sig ind mellem nakkehvirvlerne, hvilket kan være meget smertefuldt.
Udskift sele og halsbånd i takt med, at hunden vokser, så din hund hele tiden har en sele og et halsbånd, der passer i størrelsen.
Et for lille halsbånd og en for lille sele kan nive og rive og være meget ubehagelig at have på, mens et for stort halsbånd og en for stor sele ikke har den ønskede effekt og vil være nem forhunden at vriste sig ud af.