Du kender sikkert rumlen: Din datter ønsker sig brændende et kæledyr. En bedste ven, som hun kan passe og pleje. Helst en hundehvalp. Eller en pony. Men du ved bare, at interessen for pasning og pleje hænger ved i maks. 2 uger, og så er det dig, der hænger på alt det sure.

Et kæledyr er en god idé

Generelt set er det en god idé at lade børn have kæledyr. Som forælder skal du dog være opmærksom på, at børn aldrig må stå med ansvaret alene. Et kæledyr er en fælles beslutning og et fælles projekt – og ja, det er med størst sandsynlighed dig som forælder, der i sidste ende hænger på luftning eller rengøring af bur. Ellers som minimum dig, der husker på at få det gjort. Er du indforstået med at være en del af ”projekt kæledyr”, kan dit barn lære en masse ved at tage del i pasningen. Ikke mindst, hvad et dyr kræver, men også om ansvar og aftaler.

Find det rigtige kæledyr

Langt hen ad vejen handler det om at finde et kæledyr, du som forælder kan magte at passe, når nyhedsværdien er overstået, og som du samtidig kan forlange, at dit barn stadig tager del i, selvom det måske ikke har lyst. Det skal altså være nemt at passe og ikke kræve for meget. Medmindre du selv brændende ønsker dig en hundehvalp, er det ikke stedet at starte, når din datter plager om sit første kæledyr.

Akvariefisk

Noget af det nemmeste at passe er akvariefisk. Du køber et akvarium, sand eller grus og lidt planter. Fiskene er pæne at kigge på og passer stort set sig selv. Vandet skal skiftes en gang i mellem, og fiskene skal fodres dagligt. Men stort set er det nemt og ikke spor tidskrævende. De kan også sagtens være alene hjemme i lang tid ad gangen, og de er nemme at få passet, hvis du skal på ferie.

En undulat

Skal det være lidt mere underholdende end akvariefisk, er en undulat et godt bud. Igen skal buret kun gøres rent én gang om ugen, og ellers skal fuglen have lidt mad og vand dagligt. Til gengæld får du her et dyr, der har behov for at blive underholdt ved snak og interaktion en times tid dagligt. Når interessen slipper op, kan du købe endnu en undulat, så fuglene i højere grad kan underholde hinanden.

Et marsvin

Det kan diskuteres, hvorvidt en fisk eller en fugl egentlig er et kæledyr, da der ikke kan kæles med dem. Ønsker din datter sig et dyr, som hun kan kæle og nusse med, kan du overveje en lille pjusket ven i form af et marsvin. Marsvin er både søde at se på, og hvis de socialiseres helt fra starten, kan de blive meget tamme og ligefrem hvine af fryd ved synet af dig eller et andet familiemedlem. De er stadig forholdsvis nemme at passe. Kræver vand, mad og grønt dagligt og skal have rengjort bur 1 – 2 gange ugentligt. Til gengæld skal de snakkes med flere gange dagligt for ikke at blive sky og i værste tilfælde bide ved berøring.

En kat

En kat – især hvis der er tale om en udekat – er også et bud på et forholdsvist nemt dyr. Katte kommer selv, når de har behov for opmærksomhed. En helt almindelig huskat har desuden kun behov for adgang til rent vand og den rette kattemad og et sted at hvæsse kløer. Er der plads og tid til det, er en kat et meget børnevenligt dyr, der giver mulighed for en del mere interaktion end de øvrige dyr.