Noget af det vigtigste for en kanin, er dens tænder og en kaniners tænder bliver ved med at vokse hele livet, derfor er det også utrolig vigtigt, at man sikrer sig, at den får slidt både kindtænder og fortænder i samme tempo som de vokser.

Dette bør ske via kaninens foder og ting den kan gnave i, som:

Hø, som er en af de bedste ting for en kanin at slide sine tænder på, husk derfor altid at give din kanin adgang til hø

Træ, dette kan være friske grene og træhuse og huler lavet til kaniner, disse kan du købe hos din lokale dyrehandler eller her på vetboxen.dk

Foder, giv din kanin en god gnaverfoder, som er med til at slibe din kanins tænder, kanin piller er gode, der findes også flere varianter, som har mere hø og græs i sig, og derfor slider dens tænder meget mere.

Hvis ikke man sikrer ens kanin får slidt sine tænder nok, så kan det ske, at ens kanin er lige så uheldig som ”Hoppe” var. Hoppe er en sød han kanin, som bor i Videbæk, han kom ned til os fordi hans tænder var blevet så lange, at han faktisk ikke kunne spise med sine fortænder. Dette løset vi ved, at slibe hans tænder ned, som sker uden bedøvelse, og da en kanins tænder er som vores negle, kan den ikke mærke det.

Men det er ikke altid dette er nok, nogle gange kan det ske, at en kanins tænder vokser sig skævt – og så skal der mere til. Nogle gange bliver vi nød til at hive dem ud, andre gange er en aflivning det bedste valg for ens kanin.

Hvis vi skal hive tænder ud på en kanin, sker dette under fuld bedøvelse og der bliver taget røntgenbillede af dens tænder, hvorefter sliber vi dem helt ned, så vi bedre kan komme til at hive dem ud.

Så tænker I nok ”men hvordan spiser den så” ja en kanin uden fortænder, skal have lidt hjælp, ejer skal derfor rive guleroder og andre ting til den, men den vil med sine kindtænder godt kunne spise en god kaninblanding.

Hvad skal du være opmærksom på: Det er normalt meget nemt at holde øje med ens kanins fortænder, det handler om de ikke skal blive for lange, de skal sidde tæt sammen, have overbid og så skal fortænderne skråne skråt bagpå (som på billedet) da de nederste tænder slider bag fortænderne når de tygger og herved holder tænderne i rette længde. Er man i tvivl om tænderne er for lange, skal man søge dyrlæge. Det er ikke så nemt med en kanins kindtænder, man ser dem ikke og derfor skal man kigge efter andre ting, som den ikke spiser op, eller kun spiser alle de bløde ting, og sker dette, så skal du ringe til din dyrlæge.

Lisa Michelsen
Dyrlæge hos Dyrlægehuset Videbæk