Som hundeejer giver du sandsynligvis godbidder for enten at træne eller forkæle din hund. Begge dele er selvfølgelig helt i orden, men du bør overveje, hvilke godbidder du køber til din hund.

 

Typer af godbidder

Der findes rigtig mange forskellige typer af godbidder, der dels har et forskelligt indhold, dels egner sig til forskellige størrelser og racer af hunde, og dels kan bruges til forskellige formål.

 

Træningsgodbidder

Træningsgodbidder skal være små og sunde – og selvfølgelig velsmagende, så hunden er motiveret til at gøre sig fortjent til dem. Træningsgodbidder behøver ikke nødvendigvis at hedde netop dét. Det kan blot være små stykker af mad eller godbidder i en meget lille størrelse.

Årsagen til, at de skal være små, er, at under en træningssituation får hunden mange, rigtig mange. Hvis godbidderne er store, vil hunden undervejs blive mæt og måske takke nej til flere, og dermed ikke være motiveret til at fortsætte træningen. Alternativt kan hunden blive overvægtig, hvis der er tale om store eller usunde godbidder, der bruges til hyppig træning. Kig efter sunde og naturlige ingredienser, som er det bedste og sundeste valg til din hund.

Ren forkælelse

Indimellem skal din hund forkæles med lidt ”slik”. Nogle bruger rester fra aftensmaden, men i så fald skal du være opmærksom på, at der er visse madvarer, din hund ikke kan tåle. Det ville være ærgerligt, hvis din hund blev dårlig af at spise dét, der faktisk skulle være forkælelse. Derfor er det en god idé at købe godbidder, der rent faktisk er fremstillet til hunde.

Der findes mange gode og naturlige valg, som de fleste hunde elsker. Det kan for eksempel være griseører, bløde andestrimler eller tyggepinde med tørret kød. Din hund bør ikke få disse lækkerier dagligt, men når der er tale om lidt ekstra forkælelse. Måske skal hunden være alene hjemme, eller måske skal I have gæster til noget god mad – og derfor fortjener familiens firbenede medlem også en lille lækkerbisken.

Gode til tænderne

Det er en rigtig god idé at børste din hunds tænder for at undgå huller og tandkødsbetændelse. Det er dog langt fra alle hunde, der tillader tandbørstning, og derfor findes der alternativer i form af godbidder, der renser tænderne. Brug dem helst som supplement til tandbørstningen, men de er selvfølgelig bedre alene end ingen indsats, hvis din hund slet ikke kan lide at få børstet tænder.

Veksl mellem Dental Delights, der er udviklet til formålet, og et godt knudeben, der naturligt renser tænderne. Når din hund tygger på kødben, kan det godt ske, at tandkødet bløder lidt. Det kan både skyldes, at hunden har revet sig, og at der faktisk er en god effekt imod f.eks. tandkødsbetændelse.

Det er også rigtig godt for din hunds tænder at gnave i pinde, så det bør du opfordre til.

Vælg den rigtige størrelse godbid

Noget af det vigtigste ved at vælge godbidder er at vælge en type, der passer til din hunds størrelse. Typisk er det angivet i beskrivelsen eller på indpakningen, og der veksles oftest mellem små, mellem og store hunde. At vælge ud fra størrelse giver blandt andet mening i forhold til vægt, størrelse på mund og svælg samt kalorieindtag. En lille hund kan simpelthen få ondt i nakken af at forsøge at slæbe rundt på et kæmpestort kødben, og en stor hund vil kunne få et lille kødben galt i halsen.