Julestjerneforgiftning hos Hunde og Katte

Ja, det er rigtigt, den kendte Julestjerne mange af os køber i den dejlige juletid, er giftig for hunde og katte at spise. Dog er den ikke helt så giftig som den rygtet nogle gange godt kunne antyde og flere Julestjerner er I følge deres producenter ikke giftige mere – ikke sagt de godt må spise den, for nogle af dem er altså fortsat giftige 🙂

Julestjernen er en plante og den indeholder nogle stoffer som kan give hunde, katte og andre dyr nogle meget ubehagelige symptomer, heldigvis er disse symptomer ofte ikke særlig slemme og går næsten altid over af sig selv, efter noget tid.

 

Hvorfor spiser vores hunde, katte & andre kæledyr den så ?

Det som sker er, at dyr som f.eks hunde og katte, finder vores julestjerne meget spændende, da de jo ikke ser den normalt og det er noget mor & far er kommet hjem med. Så derfor skal vores kat lige nappe i den og vores hunde, ja de kunne nok finde på at spise den hele 🙂

Hvad gør en julestjerne så giftig ?

Julestjernen indeholder et hvidligt stof, som man ser hvis man knækker et blad eller andet af på planten, denne saft virker som opløsningsmiddel og indeholder bla. Phorbol-ester. Når ens hund eller kat spiser julestjernen, så giver disse safter primært irritation af slimhinderne i både maven og tarmene. 

Hvordan ser jeg om min hund eller kat har symptomer på “julestjerneforgiftning” ?

Dette er kun nogle af de symptomer man kan opleve, så er man i tvivl, er det altid bedst at kontakte sin lokale dyrlæge, så man er sikker på, at der ikke er noget man har overset.

Ved kontakt på huden vil man ofte se disse symptomer:

– Øget kløe
– Rødmen og/eller udslæt på hunden
– Vabler

Har ens hund eller kat spist af en julestjerne vil man ofte se disse symptomer:

– Øget savlen
– Opkast
– Mave smerter og i sjældne tilfælde diarré 

Hvordan behandler man Julestjerneforgiftning

Julestjerneforgiftning, kræver for det meste ikke nogen særlig behandling, da forgiftningen ofte går over af sig selv, du kan dog gøre perioden mere behagelig ved at sikre din hund eller kat har adgang til alt det vand den kan drikke, du kan også give den lidt mælk (pas dog på ikke at give for meget mælk, da dette kan give din hund eller kat dårlig mave også…)

Behandling af kontakt med julestjernen, kan man afhjælpe med at bade den lidt ofte i en god hundeshampoo & -balsam lavet til hunde og katte.

Forsætter din hund eller kat med at vise symptomer på julestjerneforgiftning, kan du tage kontakt til din dyrlæge og høre om de har noget mod kvalme og om det er iorden at benytte sig af Zoolac, som kan give lidt ro på maven.

Men igen Julestjerneforgiftning, vil normalt gå over af sig selv 🙂

Det bedste er selvfølgelig, at stille ens julestjerne, så ens hund eller kat ikke så nemt får fat i den 😉

 

Med venlig hilsen og rigtig god jul 😉

Jacob N. Masters | Vetboxen.dk