…Jeg må jo efterhånden indrømme at jeg synes mit arbejde har stor interesse og indflydelse i mit liv. Jeg elsker at stå op om morgenen, eller det gør jeg faktisk ikke da jeg er B-menneske, men jeg elsker mit arbejde. Til jer der ikke ved det, så arbejder jeg til dagligt med antibiotika resistens hovedsageligt i fødevarebårne patogener (bakterier der kan forårsage sygdomme).

Endnu mere spændende er det når mit job støder sammen med min anden store passion – hunde!

Rå-fodring af hunde (BARF – Bone and Raw Food) er igennem de sidste år blevet en trend blandt hundeejere, som mener at fodringen med råt kød er mere naturligt for hunde, og minder mere om ulvens spisevaner.

Foderet er råt dybfrosset rest-produkter fra slagtning, som hverken skal koges eller varmebehandles. Men lige som det kød vi mennesker indtager, kan rest-produkterne indeholde bakterier, som ved den manglende tilberedning ikke bliver slået ihjel.

Det er ikke alle bakterier der forårsager sygdomme gennem foderet, men nogle af dem kan være bærere af antibiotika resistens som kan spredes til andre og farligere bakterier.

Man har tidligere fundet bakterier med det overførbare ESBL enzym der kan nedbryde antibiotika som penicillin og forårsage resistens i fjerkræ.

Undersøgelse lavet af Svenske Veterinær Instituter giver anledning til bekymringer

Derfor har det Svenske Veterinær Institut SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt) undersøgt forekomsten af E. coli bakterier med ESBL i hundefoder af råt fjerkræ slagtet i Sverige, Norge og Finland. I undersøgelsen af 39 prøver af frosset råt hundefoder fra otte forskellige producenter viste det sig at alle prøver indeholdte colibakterier, og at ni af prøverne også indeholdte ESBL enzymet der skaber resistens.

Dette giver anledning til flere bekymringer. Blandt andet at BARF foderet i de fleste husstande oftest vil blive håndteret i det samme køkken som tilberedningen og indtagelsen af mad for husstandens beboere. Derved er der stor risiko for krydskontaminering og at mennesker bliver udsat for eksponering af bakterierne fra foderet, eller at ESBL enzymet bliver overført til bakterier der kan forårsage sygdomme i mave-tarm regionen hos mennesker.

Der er dog endnu ikke observeret nogle tilfælde af spredning til mennesker, men det er af yderste vigtighed at opretholde en god køkkenhygiejne for fortsat at undgå dette.

En anden bekymring er at hunde der bliver BARF foder højest sandsynligt kan blive bærere af antibiotika resistens. Bakterier og resistens som senere kan spredes til miljøet gennem hundens afføring.

Helt almindelige bakterier i vores miljø kan derved optage antibiotika resistens, og spredningen kan gøre det endnu sværere at behandle sygdomme i fremtiden.

Med venlig hilsen

Louise Roer – Foderboxen’s hjælpehundetræner

Cand. Polyt. i Bioteknologi og Ph.d. i Molekylær Mikrobiologi med fokus på spredning af antibiotika resistens mellem bakterier

Link til original artikel: http://www.infectionecologyandepidemiology.net/index.php/iee/article/view/28758

Se hvilken foder du kan købe på Vetboxen.dk her: Klik her for kattemad eller her for hundefoder