vitaminer-og-mineralsten

Hvorfor skal min gnaver have mineralsten?

Overordnet set er der to årsager til, at din gnaver bør have en mineralsten; dels er den fyldt med netop vigtige mineraler og vitaminer, som din gnaver har behov for, og dels er det din gnavers bedste mulighed for at slibe og vedligeholde sine tænder.

Især sidstnævnte er vigtigt, da det sjældent kan opnås via almindelig kost, når der er tale om en gnaver i bur. Kaniner og andre gnaveres tænder vokser – modsat menneskers – hele livet. De skal slibes for at holdes nede i en sund længde. Bliver tænderne ikke slebet, vil de vokse og runde bagud, indtil de til sidst rammer ganen. Dyret vil stoppe med at spise, da det er yderst smertefuldt, og hvis ikke det opdages i tide, vil gnaveren dø af sult.

Tænderne kan i princippet klippes; ligesom negle. Nogle dyrlæger praktiserer det på større gnavere som kaniner, men det er nærmest umuligt for en dyrlæge at komme til i munden på de mindre gnavere som hamstere og rotter, hvorfor tandklipning sjældent anbefales. Du bør derfor altid have mineral- eller kalksten i buret, så dit kæledyr selv kan sørge for at vedligeholde tandsættet.

Hvilken mineralsten skal jeg vælge til min gnaver?

Hvilken mineralsten, du bør vælge, afhænger af din gnaver. Der findes mineralsten til kaniner, mineralsten til hamstere, mineralsten til marsvin – og mineralsten til alle andre gnavere. Du kan også vælge kalksten. Det vigtigste er, at din gnaver tilbydes en mineralsten i én eller anden variation, så den kan slibe sine tænder, men du bør naturligvis vælge en sten med det rigtige mineral- og vitaminindhold til netop din gnaver. Der er forskel på typer og mængde, der anbefales til kaniner, og hvad der anbefales til mindre gnavere som rotter og hamstere.

Du bør altid hænge mineralstenen op i hovedhøjde, så den er tilgængelig for dit kæledyr. Den skal være nem at komme til, og der skal ikke være risiko for, at den bliver væk i strøelsen – eller måske ligefrem ryger med i skraldespanden, når der skiftes strøelse. Har du flere gnavere i samme bur, bør du have tilsvarende antal mineralsten.