udendorsburer

Hvilket udendørsbur skal jeg vælge til min kanin?

Rigtig mange racer af kaniner klarer sig fint ved at bo ude. Her er der typisk plads til at tilbyde et større bur, f.eks. et dobbeltbur, så kaninen har mere plads at boltre sig på, eller så to kaniner kan gå i samme bur. Er kaninen vant til at bo ude hele året, kan du roligt fortsætte med det, men nogle racer af tamkaniner vil have behov for at komme ind i de koldeste måneder, og derfor bør du i disse tilfælde supplere med et indendørsbur til kaniner – hvis ikke du har plads til udendørsburet i et isoleret skur, bryggers eller lignende, hvor det kan stå frostfrit.

Udendørsburet skal først og fremmest være rummeligt. Mange vælger af den årsag er dobbeltbur, der ikke fylder så meget i omfanget, men alligevel giver kaninen mere plads at bevæge sig rundt på. Vælg eventuelt at supplere med en løbegård, eller lad kaninen rende frit rundt i haven med adgang til udendørsburet, hvis haven er forsvarligt hegnet ind, hvilket vil sige både i højden og i dybden, så ikke der kommer ubudne gæster, og så kaninen ikke kan grave sig ud og stikke af.

Indretning af udendørsbur

Et gnaverbur bør altid indeholde strøelse i bunden. Når der vælges strøelse til udendørsbure, vælger mange halm eller hø grundet den isolerende effekt, og det er da også at anbefale. Derudover bør der være en hule pr. gnaver, ligesom der bør være madskål og drikkeflaske, samt de vigtige mineralsten, der hjælper gnaverne til at slibe deres tænder. Gnavertænder vokser nemlig hele livet, og tamkaniner og andre kaniner i bur vil ikke på naturlig vis få slebet tænderne nok. Slibes tænderne ikke, vokser de bagud og om i ganen. Det er smertefuldt og fører til, at gnaveren ikke vil kunne spise.

Udover det mest basale, bør du sørge for aktivering. Nogle gnavertyper har rigeligt aktivering i artsfæller, mens andre trives bedst alene. Er dyret alene mange timer dagligt, bør du sørge for aktivering i form af aktiveringslegetøj. Det kan f.eks. være foderbolde, klokker, spejle eller stiger – og selvfølgelig friske grøntsager.