plejemidler-hygiejne

Hvilken pelspleje kræver min hund?

Når du vælger hunderace, er det vigtigt, at du sætter dig ind i pelsplejen på forhånd, da der er meget stor forskel på, hvad de forskellige racer kræver. Nogle hunde har kun brug for en hurtig børstning en gang om ugen, mens andre kræver mange timers kæmning og klipning.

Du bør altid læse op på den specifikke race, du har udset dig, men nedenstående kan være en meget god rettesnor i forhold til børstning:

  • Kort, glat pels: Børstes én gang ugentligt; for eksempel med en svinehårsbørste
  • Kort, ru pels: Børstes flere gange ugentligt; sørg for at nå i bund
  • Lang, glat pels: Kæmmes flere gange ugentligt. Fjern filtret hår med en carde og kæm efterfølgende med en metalkam
  • Krøllet pels: Børstes flere gange ugentligt med en carde

Vask, klipning og trimning

Udover at blive børstet, kræver en del hunde ekstra pelspleje. Alle hunde har godt af et bad i ny og næ; især efter en beskidt tur i skoven eller på stranden. Kræver din hunds pels ikke den vilde pleje, kan du nøjes med at vaske den i en god hundeshampoo, der passer til pelstypen.

Puddelhunde og en del andre racer med lang eller krøllet pels kræver bade med jævne mellemrum, og her bør du bruge balsam til hunde for at lette børstning og kæmning. Disse racer vil også have brug for at blive klippet og trimmet, hvilket typisk kræver et besøg hos en professionel hundefrisør. Du kan selvfølgelig stå for klipningen selv, men det kræver dels noget ordentligt udstyr, og dels at du har styr på, hvordan netop din hunderace bør klippes.

Børst din hunds tænder

Ligesom mennesker har brug for at få børstet tænder for ikke at få huller eller tandkødsbetændelse, har hunde det også. Det er der bare mange hundeejere, der ikke er klar over. Selvfølgelig får vilde hunde ikke børstet tænder, men her fikses tandpleje via knogler, grene og andet naturligt, som ikke altid er en del af en familiehunds hverdag. Derudover får vilde hunde oftere dårlige tænder som en naturlig del af deres liv. Det behøver ikke at være tilfældet for din hund.

Køb en god hundetandpasta og smør på med fingeren og påfør hundens tænder eller brug en blød tandbørste. Det bør din hund vænnes til helt fra hvalp. Er der tale om en hund, der ikke er vant til at få børstet tænder, kan du i stedet sørge for netop at tilbyde grene at gnave i, tyggeben eller godbidder til tandpleje.