plejemidler-hygiejne-kat

Hvilken pleje har min kat brug for?

Katte er meget forskellige og har behov for forskellige typer af pleje. Typisk vil der følge generelle anbefalinger med til racekatte, mens det kan være et vurderingsspørgsmål ved blandings- og huskatte.

Børstning og kæmning

Overordnet set skal katte med lang pels kæmmes flere gange ugentligt for at sikre, at pelsen ikke filtrer, hvilket kan blive smertefuldt for katten. Katte med lang pels har også en større tendens til at blive beskidte og vil hyppigere have behov for bad. Hvilken type af shampoo, du bør vælge, afhænger af kattens pels og hud generelt. Vælg dog altid en shampoo beregnet til katte for at undgå udtørring.

De fleste katte mere kortere pels vil ikke have de store udfordringer ved at ordne pelsen selv ved at slikke sig. Der kan dog periodisk være brug for enten børstning eller bad, hvis katten er ekstra beskidt. Nogle katte vil desuden nyde at blive ”masseret” med en børste.

Negleklipning

Katte hvæser kløer for at holde dem korte (og for at afgive duftspor). Som udgangspunkt vil de ikke have behov for negleklipning, men der kan være særlige tilfælde. Er katten f.eks. syg eller kommet til skade, er det ikke sikkert, at den kan klare hvæsningen selv, og den vil derfor have behov for negleklipning. Vælg her en neglesaks, der er beregnet til katte, og sørg for ikke at klippe for meget af for at undgå at ramme blodårerne.

Tandpleje

Fra naturens side vil katte klare sig ved naturlig tandrensning gennem det, de spiser. Men vilde katte har også større risiko for dårlige tænder og tandkød og de smerter, der måtte medfølge. Du kan derfor gøre din kat en stor tjeneste ved at tænke tandpleje ind i hverdagen. Begynder du helt, fra katten er killing, kan du måske lære den at få børstet tænder med en blød babytandbørste og tandpasta til katte. Alternativt kan du købe tandplejeprodukter, der f.eks. forebygger plak og tandsten.