madskale-og-drikkeflasker

Hvilken madskål skal jeg vælge til min gnaver?

Madskålens vigtigste funktion er at holde maden ren. Derfor bør du ikke servere mad i bunden af buret; medmindre det er frugt eller grønt i en passende mængde, der bliver spist med det samme. Du kan vælge en madskål i keramik, der kan stilles i bunden af buret, eller du kan vælge en skål i enten rustfrit stål eller plastik, som skal hænges på burets side. De to sidstnævnte er for lette materialer til at placere i bunden, da din gnaver vil vælte dem.

Hvad, du bør vælge, afhænger af din gnavers type og størrelse. Kaniner og andre større gnavere vil typisk have mest glæde af en lidt større madskål i keramik, der kan stå i bunden. Det skyldes, at de ikke bryder sig om, at knurhårene rører ved madskålens sider, når de spiser, og de madskåle, der skal hænge på siderne, er typisk ikke forfærdeligt store. Omvendt kan gnavere også blive for små til at kunne nå op i de skåle, der skal monteres på siderne, hvis de f.eks. er tale om en mus eller en dværghamster.

Hvor skal madskålen placeres?

Det vigtigste er derfor, at du vælger en skål, der passer i størrelsen – og at du placerer den så tilpas lavt i buret, at gnaveren kan komme til den uden besvær. Det er også vigtigt at placere den væk fra vandflasken, så ikke maden bliver opblødt i vand, og at du vælger det modsatte hjørne af ”toilethjørnet”, da gnavere generelt er renlige dyr, der ikke bryder sig om at spise i nærheden af, hvor de besørger.

Husk mineral- eller kalksten

Placer gerne mineral- eller kalksten ved siden af madskålen, så gnaveren har mulighed for at slutte måltidet af med at slibe tænder og få lidt vigtige mineraler – og så det er overskueligt, hvor mineralstenen kan findes i buret. Mineral- og kalksten bør placeres på burets side og bør aldrig bare lægges i bunden af buret.