loppe-og-flatmidler-til-katte

Forebyggelse af lopper og flåter

Forebyggende behandling imod lopper og flåter er de samme og fås i forskellige varianter, som f.eks. Frontline Combo Vet til katte, Advantage til katte, hvidløgsdråber og Tea tree shampoo. Hvad, du vælger, er en smagssag, og effekten kan desuden være forskellig fra kat til kat.

De fleste midler forebygger 100% imod lopper ved brug efter anvisningen, men ingen af midlerne forebygger 100% imod flåter, og derfor bør du altid have en flåttang liggende til at fjerne uvedkommende gæster fra din kat – ligesom du på daglig basis i sommerhalvåret bør gennemtjekke din kat for flåter, hvis den opholder sig ude i løbet af dagen. Det skyldes, at flåter kan overføre en række farlige sygdomme til din kat, som f.eks. borrelia.

Hvordan fjerner jeg en flåt fra min kat?

Selvom din kat er blevet behandlet med forebyggende flåtmiddel, kan den godt tage en enkelt flåt med sig hjem i ny og næ. Det er vigtigt at fjerne flåten hurtigst muligt, da smitterisikoen øges væsentligt, når flåten har siddet på katten i over 24 timer.

Flåter sidder som regel, hvor huden er tyndest. Hos katte er det omkring ørerne, på maven og i lyske og armhuler. Flåter kan dog i princippet sidde alle steder.

Der findes mange husmoderråd omkring at fjerne flåter; både at dreje, brænde og oliere dem. Alt dette bør du holde dig fra, da nyere undersøgelser viser, at disse tiltag øger sandsynligheden for, at flåten kaster op, inden den giver slip, hvilket øger smittefaren betydeligt. Brug helst en flåttang til at fjerne flåten på den mest hensigtsmæssige måde.

Har du ikke en flåttang, tager du fat omkring flåten med neglene så tæt på kattens hud som muligt UDEN at klemme på flåtens mave. Træk flåten ud i én glidende bevægelse.

I dagene efter, at du har fjernet flåten, skal du holde øje med bidområdet. Området kan sagtens være rødt og hævet, men det er vigtigt, at både rødme og hævelse fortager sig. Det må ikke tage til, og katten må ikke vise symptomer på sygdom som f.eks.

  • Øget træthed
  • Manglende appetit
  • Feber

I så fald bør du konsultere en dyrlæge og nævne flåtbiddet.