loppe-flatmidler-til-hunde

Forebyg lopper og flåter hos din hund

Alle hunde, men i særdeleshed hunde med en tyk og vamset pels, er udsat for ubudne gæster i form af lopper, lus, flåter og tæger. Der er risiko for lopper året rundt, men især i sommermånederne er risikoen for flåter og tæger meget stor, og du bør derfor både forebygge og være opmærksom generelt, da disse små dyr kan videregive farlige sygdomme til både dyr og mennesker.

Typisk vil forebyggende og behandlende middel til flåter og lopper være det samme. Ét af de mest solgte mærker på området er Frontline, som har vist sig værende meget effektivt. Midlet kan både bruges forebyggende med cirka 4 ugers interval eller behandlende, hvis skaden allerede er sket, da det vil forhindre nye angreb og desuden hæmme udvikling af loppeæg- og larver.

Middel mod lopper og flåter hos hunde (og katte) fås i spray- eller pipette. Når midlet er givet, skal du være opmærksom på følgende:

  • Hunden bør ikke bade før efter 2 dage og bør derefter ikke bade mere end én gang ugentligt
  • Hunden må ikke slikke på det våde område (vær især opmærksom ved flere hunde, der kan slikke hinanden)
  • Selvom midlet er forebyggende, bør du stadig jævnligt kigge efter flåter og tæger

Sådan fjerner du en flåt fra din hund

Finder du en flåt eller tæge på din hund, bør du fjerne den hurtigst muligt. Det er dog vigtigt, at du gør det på den rigtige måde, da risikoen for infektion da er mindre. Brug helst en flåttang, der er designet til formålet.

Vælger du at bruge fingrene, skal du have fat så tæt på hundens hud så muligt (uden at trykke på flåtens bagkrop), træk den ud i én glidende bevægelse. Undgå at dreje rundt eller at smøre med olie, som det tidligere blev anbefalet, da det øger risikoen for, at flåten kaster op og derved overfører smitte.

Vask området og hold øje med det efterfølgende. Rødme og hævelse skal aftage. Hvis det tiltager, eller hvis du oplever symptomer hos hunden som træthed, feber eller manglende appetit, bør du konsultere dyrlægen. Flåter, der har siddet på hunden i mere end 24 timer, kan have overført borrelia, som er behandlingskrævende.