krybdyr-og-reptil

Terrariet er afgørende for dit reptil

Et reptil er et ret sart dyr at holde, og det kræver generelt en indsats, for at det trives. Du bør sætte dig godt ind i pasningen, herunder hvad der anbefales i forhold til:

  • Terrariets udformning og størrelse
  • Indretning af terrariet
  • Temperatur og lys

Ovenstående afhænger naturligvis af, hvilket reptil der er tale om. Nogle har brug for mere plads og flere gemmesteder end andre. Fælles er dog, at temperaturen spiller en afgørende rolle for både trivsel og overlevelse. Reptiler er nemlig koldblodede dyr, hvilket vil sige, at deres kropstemperatur følger omgivelsernes, og reptiler tåler generelt ikke for lave temperaturer. Derfor er det vigtigt med varme, hvilket kan gives i form af varmepærer, varmemåtter eller varmesten, der alle sørger for opvarmning af terrariet og dyrets krop.

Korrekt temperatur

Temperaturen er som nævnt altafgørende for dit reptil, uanset om der er tale om en slange, en skildpadde eller en geggo. Anskaf et digitalt termometer, så det er nemt og overskueligt at holde den rette temperatur i terrariet. Hvor varmt, der skal være, afhænger af arten. Suppler varmelampen/varmepæren med varmesten eller varmemåtte, så dyret har mulighed for ekstra varme ved behov. Luftfugtigheden bør generelt også være høj i terrariet.

Bundlag i terrariet

Noget af det vigtigste ved indretning af terrarie er bunddækket, som dyret skal bevæge sig rundt på. Dels er glas ikke et naturligt element for reptiler at færdes på, og dels bør der være et bunddække, der med jævne mellemrum kan skiftes for at undgå dårlig lugt og bakterier.

Nogle vælger at bruges avispapir, da det er nemt at skifte, men det er hverken pænt at se på eller naturligt for dyret at bevæge sig i. Avispapir kan dog være en udmærket løsning nederst med naturligt bunddække som fyrretræsbark, bøgeflis eller sand ovenpå, som i langt højere grad medvirker til et naturligt miljø – eller kokosmuld, der i øvrigt bidrager til et fugtigt indeklima, som reptiler foretrækker.