Hvordan læser man indholdsfortegnelsen på hundefoder og kattemad?

Du har lige hilst velkommen et nyt familiemedlem i jeres familie, og du gør alt for at gøre din nye kat eller hunds liv behagelig. Selvfølgelig er en del af komfort faktoren en velsmagende, sund katte eller hundefoder. Så du skynder dig til dyrebutikken, kontrollerer de forskellige mærker og begynder at læse katte eller hundefoder etiketter.

Hvad er et mærke til kæledyrs mad?
Et mærke til kæledyrs fødevarer er et lovligt dokument reguleret af Foreningen for Amerikansk Foderkontrol Tjenestemænd (AA, FCO) og er det primære middel til kommunikation mellem dyrefoder producenterne og dyreejere.
Dekryptere etiketten efter at du har læst etiketten, er du forvirret – ingredienser mod ernæringsmæssige fakta, garanteret analyse, en godkendelse fra AAFCO.

Hvad betyder det hele?
Vi forstår din frustration og forvirring. Derfor vil vi forsøge at hjælpe dig med at fortolke et kæledyrs etiket, så du kan foretage den bedste købsbeslutning for din kat. Lad os starte på toppen:

Ingredienser
Forskellen mellem “ingredienser” og “næringsstoffer” skal præciseres. Ingredienser er de køretøjer, der leverer næringsstoffer, mens næringsstoffer er fødekomponenter, der understøtter livet og er metabolisk nyttige. For eksempel er lam en ingrediens, der giver næringsstoffer som protein, fedtsyrer og vitaminer.

Ingredienser er angivet i faldende rækkefølge efter vægt. Højt vandindhold i kylling, oksekød og lam gør disse ingredienser vejer mere end tørre ingredienser som korn, måltider og vitaminer, så de er ofte opført først.

Garanteret analyse

  • Angiver mindste eller maksimale indhold af næringsstoffer som protein, fedt, fiber og fugt.
  • Indikerer ikke eller giver nøjagtige indhold af næringsstoffer i kattefoder.
  • Er ikke en garanti for kødmadenes ernæringsmæssige kvalitet.
  • Fugtighedsniveauer i kattefoder varierer, hvilket gør det næsten umuligt for en gennemsnitlig katforælder at sammenligne ernæringsmæssige oplysninger nøjagtigt.

Ernæringsbeviserklæring eller “AAFCO-erklæring”
AAFCO er en organisation, der fastsætter nærings standarderne for dyrefoder, der sælges i USA.

Denne juridisk krævede erklæring verificerer den testmetode, der anvendes til at bestemme ernæringsmæssige tilstrækkelighed.

Erklæringen angiver, om fødevaren giver fuldstændig og afbalanceret ernæring til en bestemt levetid for din kat (vækst, voksen, gravid / sygepleje), eller hvis produktet er ernæringsmæssigt tilstrækkeligt til alle levesteder.

Pas på om pakken siger fødevaren understøtter “alle livsstadier”. Produktet indeholder sandsynligvis overdrevne niveauer af nogle næringsstoffer, der er nødvendige for den mest krævende livsstil, hvilket er vækst.

For eksempel kan det indeholde højere niveauer af protein og calcium til killinger, men disse niveauer er uhensigtsmæssige for en voksen eller senior kat.

Som katte forælder bør du vide, at ernæringsmæssige overskud kan være så skadelige og er mere almindelige end ernæringsmæssige mangler.

Fabrikantens gratisnummer
Emballagen skal indeholde fabrikantens navn og telefonnummer. Vi opfordrer dig til at ringe til virksomhederne for at lære mere om deres produkter, herunder produktionssted, faktisk næringsindhold, kalorier og smage i dit fremtidige valg af kattefoder.