gnaverfoder

Hvilket gnaverfoder skal jeg vælge?

Du skal først og fremmest vælge et foder, der er beregnet til den type gnaver, du har. Nogle typer af gnavere kan fint spise det samme foder, og foderet er dermed beregnet til flere typer af gnavere. Det vil i så fald fremstå af pakken og varebeskrivelsen. Visse typer af gnavere har dog brug for særligt næringsindhold; ligesom der kan være forskel på foderets optimale størrelse.

Når du skal vælge foder, kan du vælge et helt simpelt et af slagsen, der består af piller, f.eks. kaninpiller til kaniner. Her er tale om basisfoder, der vil kræve et dagligt supplement af friske grøntsager. Du kan også vælge et såkaldt luksusfoder, hvor der blandt andet er tørret frugt og grønt i. Det vil dels give en bedre smagsoplevelse, men det vil heller ikke kræve samme mængde frisk frugt og grønt hver dag.

Udover friske grøntsager bør alle gnavere have en mineralsten i deres bur. Udover mineralernes gode egenskaber, hjælper stenen med at slibe tænderne. Gnavere har tænder, der vokser hele livet, og hvis ikke de bliver slebet tilstrækkeligt, vil tænderne vokse bagud og op i ganen, hvilket er meget smertefuldt og vil føre til, at dyret stopper med at spise. Udover mineralsten, kan du med fordel give din gnaver vitaminer i form af f.eks. vitaminpiller, så du er sikker på, at dyret får den næring og de vitaminer, som det har behov for. Det er især anbefalelsesværdigt i vintermånederne.

Hvordan opbevares gnaverfoder i buret?

Uanset, om der er tale om en kanin, et marsvin, en hamster eller en hvilken som helst anden gnaver, bør der altid være adgang til friskt vand og frisk mad. Vandet bør gives i en drikkeflaske, der hænger på buret, så ikke vandet bliver beskidt.

Maden kan gives i en skål, der hænger lavt i buret eller står på bunden. Typisk vil de foderskåle, der hænger på buret, være i rustfrit stål, mens foderskåle til at stille i bunden af buret kræver mere vægt for ikke at blive væltet, og derfor er de typisk i keramik. Sørg for jævnligt at rense både foderskåle og drikkedunk, så mad og vand altid er rent og friskt.