gnaver-legetoj-og-aktivitet

Hvorfor skal min gnaver have aktivitetslegetøj?

Alle dyr har behov for aktivering og stimulering, når de holdes i bur. Her er ikke de samme muligheder som i naturen, og hvis blot en kanin eller et marsvin sidder i et bur udelukkende med halm, vand og mad dag ud og dag ind, vil dyret kede sig og blive understimuleret, hvilket typisk kommer til udtryk i adfærd som at gnave febrilsk i tremmerne eller at blive aggressive ved kontakt.

Det er vigtigt for dit kæledyrs trivsel, at det underholdes og udfordres i løbet af dagen. Det kan du tilbyde i form af diverse aktivitetslegetøj, når dyret er alene hjemme, og i form af dit selskab, leg og nus, når muligheden er der. De fleste gnavere er sociale dyr, der vil trives bedst ved at komme ud af buret, udforske og være social mange timer dagligt. Det gælder i særdeleshed kaniner, men også gnavere som marsvin, hamstere og chinchillaer. Fælles for dem er, at jo mere de er i menneskehænder, des mere kælne og omgængelige vil de være.

Huskaniner uden bur

Det er faktisk muligt at holde kanin uden et bur. De såkaldte huskaniner bliver mere og mere almindelige herhjemme. Det skyldes dels, at kaniner faktisk er meget renlige dyr, der kan lære at gå i toiletbakke, og at de kan blive lige så tamme og kælne som katte og hunde. Dertil kommer, at kaniner faktisk trives bedst med masser af plads, social kontakt og udfordring, hvilket de langt nemmere får uden for buret.

Huskaniner kræver et toilethjørne, da kaniner både i naturen og i bur typisk vil udvælge et hjørne, de bruger som toilet. Hjørnet kan være en toiletbakke til gnavere, der står i stuen, eller som står i et kaninbur, der er åbent. Udover toilethjørnet, skal der være adgang til mad og vand, og så skal der være adgang til aktivering og stimulering i løbet af dagen, så ikke kaninen selv finder på underholdning ved at bide i ledninger, gulvtæpper eller paneler.