fugl

Indretning af fuglebur

Den mest almindelige fugl at have som kæledyr er en undulat, men i princippet gælder nedenstående råd omkring indretning af fuglebur for langt de fleste typer og racer af fugle.

Først og fremmest bør buret have en ordentlig størrelse. Fugle er nu en gang indrettet til at flyve, og derfor bør der være plads til, at fuglen eller fuglene kan flyve bare en smule rundt. Vælg gerne et bur, der minimum er 100 cm langt, 50 cm højt og 50 cm bredt. Har du plads til et større fuglebur, er det naturligvis kun at foretrække.

Valg af bundlag

For at lettet rensning og for at skabe et så naturligt miljø som muligt, skal der være bundlag eller bunddække i fugleburet. En mulighed, der især tidligere blev brugt meget, er sand. Vær dog opmærksom på, at fugle ikke har godt af at spise for meget sand.

Du kan alternativt vælge mellem disse typer af bundlag:

  • Ovntørret bøgeflis
  • Grus
  • Hampstrøelse
  • Træpiller
  • Sandpapir

Valg af siddepinde

Igen for at skabe et naturligt miljø, bør der være adskillelige siddepinde, som fuglene kan flyve imellem og sætte sig på. Vælg gerne siddepinde i forskellige materialer og udformninger, så fuglene har noget at vælge imellem. Det kan f.eks. være y-formede siddepinde, siddepinde i reb eller spiselige siddepinde. Suppler gerne med naturpinde fra haven.

Valg af foder- og drikkebeholdere

Fuglene skal naturligvis have adgang til foder og vand. Det vil de typisk have i form af hængekar i enten plastik eller metal. Især til vand bør vælges metalskåle, der kan hjælpe med at holde temperaturen på vandet nede. Sørg for at placere både foder- og drikkebeholder strategisk, så ikke fuglene risikerer at klatte i dem. En anden mulighed er at vælge vand- og foderautomater, hvor indholdet ikke kan blive beskidt.

Valg af fuglebad

De fleste fugle kan gode lide at bade. Glæd derfor fuglene med et lille, transparent fuglebad. Fuglebadet bør netop være transparent, så fuglene kan orientere sig, mens de bader, og så der er lyst og behageligt at være i. Det vil samtidig være underholdende at have muligheden for at se fuglene bade.

Valg af fuglelegetøj

Specielt undulater er legesyge fugle, der har behov for aktivering og stimulering for ikke at kede sig. Vælg gerne noget forskelligt legetøj og byt det ud med jævne mellemrum, så der er noget sjovt for fuglene at lave. Du kan blandt andet vælge gynger, spejle, klokker, reb, raslelegetøj, mv. Sørg gerne for, at der er samme antal af hvert stykke legetøj, som der er fugle – på den måde forebygger du slåskamp omkring legetøjet.