ovrigt-tilbehor-til-gnaver

Lær din kanin at blive renlig

Kaniner og andre gnavere er generelt meget renlige dyr, der vil udvælge et hjørne og bruge det som toilet. Derfor kan kaniner også sagtens renlighedstrænes og gå frit i hjemmet – præcis ligesom en hund eller en kat.

Hvis du gerne vil have kaninen til at løbe frit rundt, er det en fordel, at den udelukkende bruger sit bur eller dele af buret som toilet. Det lærer du den ved at lade den sidde i buret i de første 2-3 dage, når du får den hjem. På den måde finder den ud af, at buret er dens territorium, og at det er her, det er tilladt at besørge. Du skal derfor ikke lukke den ud i hjemmet de første dage; kæl med den i buret i stedet.

I buret skal der være en toiletbakke, f.eks. et hjørnetoilet, hvori der er træpiller til kaniner. Placer gerne en høhæk, som kaninen kan nå direkte fra toilettet, da kaniner godt kan lide at spise, samtidig med at de besørger.

Efter nogle dage vil du forhåbentlig opleve, at kaninen minimum 9 ud af 10 gange benytter sig af toilettet, og så er det tid til at åbne for buret, så kaninen kan inspicere resten af hjemmet. Den vil typisk vende tilbage til buret for at gå på toilettet i bakken. Vær dog opmærksom på, at der kan ske uheld i starten – især for kaninunger og ungkaniner – det er helt normalt.

Kommer der uheld uden for bakken, flyttes efterladenskaber over i bakken for at samle lugten herfra og lade kaninen vide, at det er toilettet. Tis kan tørres op med køkkenrulle, som lægges i bakken. Det anbefales at være konsekvent og at handle, så snart du ser, at kaninen har besørget uden for bakken, så ikke uheldet gentager sig.

Nogle kaniner vil vælge et andet hjørne som toilet, end der hvor toiletbakken er placeret. Da kaniner er vanedyr, vil den nemmeste løsning i så fald være at føje kaninen og flytte toiletbakken over i det ønskede hjørne.