fuglefoder

Valg af fuglefoder

Det er nemt at vælge fuglefoder til tamfugle i bur, da du blot vælger ud fra den type fugl, du har; papegøjefoder til papegøjer, dværgpapegøjefoder til dværgpapegøjer og undulatfoder til undulater. Foderet er sammensat ud fra de frø, nødder og kerner, som netop dén type fugl har behov for, så det er vigtigt at vælge det foder, der passer til din fugl, og ikke bare noget tilfældigt.

Helt anderledes forholder det sig, hvis du ønsker at købe fuglefoder til de vilde fugle i haven, for her kan du jo ikke sikre dig, at det kun er én type fugl, der nyder godt af foderet. Til gengæld skal du tænke på, at fuglene i haven ikke vil spise det udlagte foder som deres primære ernæringskilde, men i langt højere grad som et tilskud, og derfor kan du roligt tilbyde lidt af hvert. Det kan f.eks. være solsikkekerner, hirsekolber eller undulatfoder, der lægges i et fuglehus, så ikke der tiltrækkes ubudne gæster fra jorden som mus og rotter.

Ved at vælge blandet foder med forskellige frø og kerner, er der også størst chance for et rigt og mangfoldigt fugleliv i haven – forskellige typer af fugle har nemlig forskellige præferencer.

Foder og frisk frugt til papegøjer

Papegøjer lever af frugt, nødder, frø og korn. Køber du et multiblandingsfoder til papegøjer, vil papegøjen være dækket godt ind i forhold til nødder, frø og korn. I nogle typer af foder vil der også være tørret frugt, og det leder mange papegøjeejere til at tro, at fuglen ikke har brug for andet end foderet; men ikke desto mindre vil din papegøje trives langt bedre, hvis foderet suppleres med frisk frugt, som er saftigt og langt mere næringsholdigt end det tørrede. Tilbyd gerne frisk frugt på daglig basis, og varier typerne af frugt, så papegøjen får noget forskelligt. Vælg gerne sydtropiske frugter, som er fra samme ophavsland som din papegøje frem for udelukkende danske frugter. Papegøjer vil dog typisk kunne lide langt de fleste typer af frugt.