dyr-i-haven

Få fugleliv i haven

Intet er mere sommerligt end kvidrende fugle i haven, hvilket er en lyd, de fleste synes om. Fuglene søger til steder, hvor de kan finde tilstrækkeligt foder, vand og redemuligheder, så hvis du gerne vil have musikalsk besøg, er det, hvad du skal sørge for.

Sørg for:

  • Et fuglehus / opbevaring til foderet
  • Foder af god kvalitet
  • Vand (især i de varme sommermåneder)

Et fuglehus kan være en god idé. Dels undgår du ubudne gæster som rotter og mus, der fristes af foder, der smides på jorden, og dels skærmer de mindre fugle- og foderhuse for de store rovfugle, der typisk ikke er nær så velkomne – og som desuden jager de små fugle væk eller æder deres æg.

Ønsker du noget mere diskret, kan du få automater til vildtfuglefoder, som i praksis er en indhegnet boks, som du kan hænge i et træ, og hvor du kan placere foder eller foderkugler i. Kun de små fugle kan flyve igennem for at komme ind til foderet.

Lok egern til

Hører du også til dem, der kan bruge timer på at studere de små, men sky, pelsede gæster, der især tiltrækkes større haver og udeområder med mulighed for privatliv? Især hvis du har fyrretræer placeret på din grund, kan du være heldig, at et egern flytter ind.

Når efteråret er ved at være ovre, og der ikke længere er så meget føde for egernet at komme efter, kan du med fordel sætte en egernrestaurant op i et af favorittræerne og med jævne mellemrum fylde egernfoder i. Fordelen ved egernrestauranten er, at du kan følge med på sidelinjen, når egernet kommer ned for at spise af foderet.

Vil du gerne overraskes?

Læg lidt jordnødder ud i haven og se, hvem der tiltrækkes af dem. Måske er det fugle, måske er det mus eller egern. På varme dage kan det også være en god idé at sætte en skål med vand ud i haven, som alle havens dyr kan få glæde af; lige fra pindsvin til fugle, der både vil drikke af og bade i vandet.

Især på meget varme sommerdage kan dyrene lide nød, hvis ikke de har adgang til vand, og derfor er det anbefalelsesværdigt at sætte lidt ud. Har du i forvejen dyr som hund, kat eller fjerkræ, vil der typisk stå vand ude alligevel, som de vilde dyr også vil have glæde af. Sørg dog for at skifte vandet til dine kæledyr oftere, hvis det f.eks. deles med havens fugle, så ikke vandet skal drikkes beskidt.