akvarie-og-havedam

Indretning af akvarie

Når du skal indrette akvarie, skal du gøre dig nogle overvejelser, for at dine fisk trives. Du skal blandt andet sørge for, at der er lys nok, at der er gemmesteder nok, og at vandet filtreres.

Lys i akvariet

Et lyst akvarie er at foretrække, da akvarieplanter vil trives bedre, des lysere der er. Og at akvarieplanterne trives betyder, at fiskenes miljø er i orden. Sørg for at vælge en lampe med tilstrækkelig watt i forhold til størrelsen på akvariet og mængden af vand – og placer gerne akvariet i et lyst lokale, så der også er mulighed for naturligt dagslys.

Gemmesteder i akvariet

For at fiskenes miljø skal være så naturligt som muligt, bør der være masser af gemmesteder i form af planter, skaller, sten, hule stammer og eventuelt andre kreative alternativer. Fisk har forskellige præferencer, så sørg gerne for gemmesteder i forskellige størrelser og udformninger.

Filtrering af vand

Stillestående vand fyldes med bakterier og skadende partikler, og derfor bør vand altid være i bevægelse. Det sker i naturen via planter og vind, men der skal hjælpes lidt på vej i et akvarium, hvorfor du bør købe en god pumpe med filter. Sørg for at vælge pumpe, der passer til akvariets størrelse.

Det skal du bruge til havedammen

Ved en havedam er der mange af de samme ting, der gør sig gældende, som ved et akvarie. Der stilles dog større krav til rensning på grund af nedfald, og fiskenes foder skal desuden udskiftes i tak med årstiden, da vandets temperatur skifter, og behovet for næring dermed følger med.

Gemmesteder i havedammen

Når du anlægger en havedam, skal der indtænkes gemmesteder til fiskene. Det bør være naturligt i form af en masse planter og hulsten. I foråret bør der renses ud i eventuelt rådnede planter og udskiftes med nye ved behov.

Rensning af vand

Vandet i havedammen bliver hurtigt mere beskidt end i et akvarie, hvilket skyldes nedfald og bakterier. Det anbefales derfor med en god pumpe med filter – det letter også forårsrengøringen af havedammen. Suppler gerne med et isfrisæt til om vinteren, så havedammen ikke dækkes af et tykt lag is.

Fiskefoder til havedammen

Dine fisk vil gå i dvale om vinteren og vil her stort set ikke spise. Til foråret har de derfor brug for et ekstra skud energi, og det er vigtigt, at du derfor køber specielt ”forårsfoder”, der giver fiskenes immunforsvar den styrke, de har brug for, for at komme i gang igen oven på vinterens dvale. Når sommeren nærmer sig, skifter du til almindeligt foder igen, som fiskene får resten af sæsonen.